Türk toplulukları, Türk dilleriyle konuşan ve aynı Türk kökenine, aynı mitolojiye, aynı halklara veya halk kültürünün en azından aynı temel karakterlerine sahip olan insanların topluluklarından oluşmaktadır. Amerika kıtasında yaşayan eski uygarlıklar ile Türk toplulukları arasında bir bağlantı olup olmadığı özellikle antropolojik alanda tartışılan bir konudur.
İnkalar, Mayalar ve Aztekler Türk dilleri mi konuşuyordu?
Türkler ile Kızılderililerin ataları aynı mı?
Türkler ile Kızılderililer arasında bir bağlantı var mı?
Atatürk neden Maya uygarlığını yakından inceletti?
Maya, Aztek ve İnka uygarlıklarının Türkler ile ne gibi benzerlikleri vardı?
Aslında bu çok karmaşık bir konu ve en azından tüm Kızılderilileri ilgilendiren bir konu değildir. Ancak, Amerikan yerlilerinin çoğunun Türk halklarıyla bir bağlantısı olduğunu gösteren araştırmalar var. Amerika yerlileri ve Türkler her ikisi de Moğol olarak belirlenirken aralarında bir bağlantı olması gerektiği de vurgulanmaktadır. Ayrıca her iki grup da Sibirya veya kuzeydoğu Asya'da ortaya çıkmıştır.
İnkalar Hakkında Ne Biliyoruz?
İnka uygarlığının idari, askeri ve politik merkezi bugünkü Peru içinde bulunan Cusco’da idi. İnka uygarlığı1438-1532 yıllarını içine alan dönemde bugünkü Peru’da doğdu ve Ekvator, Peru ve Şili’yi içine alan bir bölgede yer aldı.
Güneş Tanrı İnti’ye inanan İnkalar Güneşin Oğlu olarak bilinen bir krala sahiptiler. Atalara tapınma esas olduğu için kral ölünce yerine oğlu iktidar oluyordu.
Mimaride çok ileri olan İnkalar büyük binalar, kaleler ve Machu Picchu gibi siteler yaptılar.
İnkalarda ve And Dağları bölgesindeki İnka-öncesi topluluklarda kullanılan bir kayıt ve hesap sistemi olan düğüm ve hesap anlamına gelen Quipu geliştirilmişti. Quipu, İnkaların renkli hayvan tüyü kullanarak oluşturdukları yazı dili olduğu düşünülmektedir.
İnkalarda eğitim sistemi genel halk için değil sadece özel insanlar için geçerli idi. Yazılı bir metin olmadığı için sadece dinleme ve ezberleme tekniği kullanılırdı.
İnka soylularının oğulları, fethedilen yerlerin krallarının oğulları ve güneş bakireleri dört yıllık okullara giderlerdi.
Soylu erkeklere verilen eğitim, kitlelerin öğrendiklerinden çok farklıydı.
Soyluların oğullarına birinci yılda Quechua dili eğitimi verilirdi. İkinci yılda Inka dini eğitimi verilirdi.
Sonraki yılda nüfus ve yiyeceklerin kaydını tutmak amacıyla Quipu eğitimi alırlardı.
Dördüncü yılda İnka tarihi eğitimi alan soyluların oğulları okul yıllarında beden eğitimi ve askeri teknikler de öğrenirlerdi.
Kızların hepsi değil sadece yetenekli ve güzel olan kızların okula gitme şansı vardı. Bu kızlar köylerden seçilirdi ve bu kızlara güneşin bakiresi adı verilirdi.
Dört yıllık okula giden bu kızlara iplik eğirme, dokuma, yemek pişirme, çini yapımı sanatı ve din eğitimi verilirdi.
16 yaşında dört yıllık okulu bitiren erkek çocuklar mezun olmak için bir dizi zor testlerden geçerlerdi. Boks, güreş, koşma, dövüş ve diğer zor fiziksel görevlerden geçmek zorunda idiler.
İnkaların çoğunluğu resmi okullara gitmediler ve nesilden nesile aktarılan bilgilerle balık tutma, avcılık, duvarcılık, yol ve köprü yapımı, din, sanat ve ahlak alanında eğitildiler.
Bu eğitimi aile içindeki yaşlılar yaparlardı. Kaleler, tapınaklar, sulama sistemleri, taş binalar, yollar, halat köprüler ve su çeşmeleri yapmak gibi tüm önemli görevlerin hepsi birlikte yapılırdı.
Yetenekli ve güzel kızlar köylerden seçilir ve güneşin bakiresi olarak adlandırıldılar. Dört yıl okula devam eden kızlara iplikçilik, dokuma, yemek pişirme, mısır içecekleri yapımı ve din üzerine eğitimler verildi.
Prensesler ve seçilmiş birkaç kız sadece kızların devam ettiği okullara gider ve yönetim sanatını öğrenirlerdi fakat bu eğitim erkeklere verildiği kadar ayrıntılı değildi.
Kadınlardan, kadınsı yollarını geliştirmeleri beklenirdi. Eğitimlerinin sonunda, bazıları öğretmen olmayı tercih ederken, alt kademedekilerin bazıları Sapa İnka'nın ikinci eşleri olmak için seçilirdi veya ödül olarak iktidardaki erkeğe gönderildi.
Toplumun her bir üyesinin Quechua dilinde akıcı olması gerekirdi. Bu nedenle sınıf ve cinsiyete bakılmaksızın eğitimi sağlanan şey, Quechua dili idi.